După doi ani de provocări pe toate planurile, doi ani în care am fost nevoiți să ne adaptăm la noi moduri de lucru, cu toții, chiar și cei mai îndrăzneți dintre noi, ne întrebăm cum arată spațiul de lucru al viitorului.
Iar după o perioadă îndelungată în care ne-am regăsit în situația de a gestiona tot felul de situații financiare și administrative și am participat la nenumărate ședințe video derulate, de multe ori chiar în sufrageriile proprii sau la întâlniri de afaceri în diverse cafenele din oraș, începem să descoperim costurile ascunse ale acestor strategii care ne-au ajutat sa depășim vremurile mai dificile. Astăzi, expresii ca “Zoom fatigue” au devenit parte din vocabularul nostru de zi cu zi. Și chiar dacă întoarcerea la birou așa cum îl știam înainte de pandemie, nu mai este o primă opțiune, soluția de care putem beneficia cu toții începe să se contureze sub forma unor spații mai personale, mai sigure și mai flexibile. Pe măsura furtuna pare să se disipeze, devine din ce în ce mai clar că improvizația nu este o strategie pe termen lung. Flexibilitatea însă, da.
Bine ați venit în noua Eră a muncii!

Flexibilitatea este fără îndoială unul dintre elementele cheie care influențează spațiul de lucru al viitorului. Odată cu apariția și expansiunea sistemului de muncă hibrid, caracteristicile esențiale ale spațiilor de lucru s-au orientat către mai multă eficiență și flexibilitate: servicii administrative incluse, chirii pe termen scurt și mediu, calitatea de excepție a fiecărui detaliu, ambianță autentică, design contemporan și o comunitate de business la care poți adera cu usurință, chiar în cadrul spațiului de lucru. Aceste tendințe au fost deja adoptate în mediul de afaceri internațional.
Contrar așteptărilor de a economisi timp și bani muncind de acasă, sondajele încep să arate că echilibrul între viața personală și cea profesională nu merge în direcția potrivită. Conform unui sondaj efectuat în 2020 de către “Institute for Employment Studies UK”, doar 37% dintre angajați declară că se simt motivați lucrând de acasă, în vreme ce 50% susțin că nu sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața personală și cea profesională.
Indiferent dacă ești angajat, antreprenor sau om de afaceri este mult mai ușor să fii productiv și rămâi motivat într-o ambianță performantă, în care se simte spiritul de echipă. Atunci când ai în jurul tău profesioniști care te inspiră, șansele să te simți motivat și să te implici mai mult cresc considerabil, iar această implicare este adesea cea care face diferența în rezultatele companiei. Conform raportului Gallup, pentru anul 2022 (State of the Global Workplace), rata scăzută de implicare a angajaților a avut un impact considerabil asupra economiei globale, determinând pierderi de aproximativ $7.8 trilioane, în 2021.
Tehnologia a fost și este în continuare indispensabilă atât pe plan personal cât și profesional, dar nu poate suplini întru totul conexiunea interumană. Oricât de mult ne-ar plăcea să ne cadă idei din pom, precum proverbialul măr Newtonian, este mult mai probabil să generăm soluții inovatoare atunci când avem un schimb de idei cu alți oameni. Un mediu stimulant, bazat pe colaborarea cu alți profesioniști din diverse domenii de activitate este esențial în acest sens.
Prin urmare, centrele de afaceri proiectate să încurajeze networking-ul și să atragă domenii complementare de activitate au șanse mai bune de a crea un mediu antrenant și o comunitate de business de succes.
Un alt aspect din ce în ce mai evident este importanța de a lucra într-un spațiu modern și elegant, care să te inspire să produci cele mai bune rezultate. Indiferent că ești creator de conținut sau om de afaceri, succesul tău profesional este direct influențat de mediul în care îți desfășori activitatea. În consecință, spațiile moderne de birouri, cu design impecabil și elegant, complet echipate și poziționate în zone urbane bine conectate par a fi alegerea optimă.
În concluzie
Indiferent de planurile pe care le aveai înainte de 2020 sau de profilul tău de business, un lucru e cert: în momente de mare schimbare, pentru a evolua și a-ți asigura prosperitatea, trebuie să te adaptezi. Iar spațiul de lucru nu face excepție la această regulă.
Tranziția către noul mod de lucru este departe de a fi finală. În momentul de față, spațiile care oferă o gamă largă și completă de servicii premium, care pot fi însă personalizate în funcție de nevoi particulare, se află în topul preferințelor multor companii – fie că vorbim despre organizații multinaționale, fie că vorbim despre echipe mici, locale.
Desigur că perioadele de tranziție vin cu multe provocări, dar atrag după sine, în același timp, și foarte multe oportunități propice pentru reevaluarea priorităților, favorizează deciziile importante, precum și dorința de a inova și de a se reinventa.
În cuvintele lui Grant Powell pentru revista Forbes: “Birourile încă există. Și evoluează”. Și suntem cu toții foarte entuziasmați să vedem cum vor arăta pe viitor.